Det är nu drygt en månad kvar tills nästa upplaga av världsmästerskapet i ishockey, som den här gången spelas i Tjeckiska Prag och Ostrava. En motståndare som väntar för Sverige är Tyskland, som man möter i sin tredje match under gruppspelet.

De två lagen mötte på varandra även i förra årets gruppspel och då slutade kampen 1-0 till Tre Kronor, ett inte alltför otippat resultat. Faktum är att Sverige nästan vunnit samtliga av lagens tidigare möten, men samtidigt ska man aldrig underskatta Tyskland som VM-motstånd. Just vid förra årets mästerskap lyckades båda lagen nå kvartsfinal och samtidigt som Sverige tidigt slogs ut av Lettland, kunde Tyskland överraska och nå semifinal efter en vinst mot Schweiz. Många trodde då att tåget skulle ta slut här, men då kom nästa stora skräll. På övertid lyckades Tyskland slå ut USA och ta sig till sin allra första VM-final. Kanada kunde man dock inte besegra, men ett tyskt silver får ändå ses som en mycket stor bragd.

Tysklands herrar får den stora äran att öppna hela ”eishockey WM” när de ställs mot Slovakien fredagen den 10 maj. Därefter väntar USA innan Tre Kronor äntrar samma is. Utifrån de lag som ingår i VM-grupp B (USA, Tyskland, Sverige, Slovakien, Lettland, Frankrike, Kazakstan och Polen) ha Tyskland goda förutsättningar för att ännu en gång nå VM-slutspel.

Under våren laddar Tysklands precis som Sverige upp inför mästerskapet med ett antal träningsmatcher. I februari månad skedde dubbla bortamöten mot Slovakien och i förra veckan var det Tjeckien som stod för motståndet. Alla dessa möten slutade dessvärre i förlust, men redan i denna vecka får laget en ny chans. Då tar man emot Slovakien på sin egen hemmaplan och därefter blir det matcher mot både Österrike och Frankrike innan avresa till Ostrava.