Längdskidåkning har funnits ända sedan forntiden. Arkeologer ska ha gjort ett fynd i Sverige på 5000 år gamla längdskidor – Kalvträskskidorna. På den tiden färdades man lik som idag över långa sträckor i olika terräng. Skillnaden är att på den tiden var det transport och idag är det en sport. Idag tävlar längdskidåkare om vem som kan åka längst på snabbast tid. De som tävlar brukar åka rullskidåkning som träning då snön inte finns under de varmare årstiderna.

Längdskidåkning utförs av många och det är inte enbart proffs som tävlar. Det går att åka längdskidor nästan vart som helst i landet, allt som behövs är ett spår. På vintern kan vissa joggingspår och elljusspår bli populära ställen för de som vill åka längdskidor.

Förutom att ha bra skidor när man åker är det bra att veta hur man ska klä sig. Många klär sig för varmt eller glömmer mössan. Det viktigaste när man klär sig för längdskidåkning är att klä sig lager på lager – helst utan något bomull alls. Ull, plester och fleece är de material som kläderna bör ha. Ett underställ ska alltid vara på underst med bekväma underkläder. Mössan går inte att glömma. Fryser huvudet så fryser resten av kroppen vilket gör att musklerna stelnar.

Förutom att färdas långa sträckor i olika terräng så innebär längdskidåkning även backhoppning och nordisk kombination. Backhoppning utövas utan stavar och det gäller att få en så hög höjd på hoppet som möjligt – med stil. Världsrekordet i backhoppning ligger på 246,5 meter satt av normannen Johan Remen Evensen.

Nordisk kombination är en blandning av backhoppning och längdåkning där resultatet från båda grenarna räknas samman till den slutgiltiga poängen och placeringen.
Först var längdskidåkning en sport som utövades huvudsakligen i norra Europa. Idrotten bredde sedan ut sig med tiden och är idag en populär sport i hela Europa, Kanada, USA, Japan och Kina.

Att tävla i längdskidåkning är någonting som inte bara lockar många åkare, utan även åskådare längsmed spåret och hemma i tv-sofforna. Varje år körs världscupen i längdskidåkning och vartannat år avgörs skid-VM. Dessutom tävlar man i sporten vid de olympiska vinterspelen.