Alpin Skidsport är en benämning på störtlopp, slalom, storslalom, parallellslalom, super-G och alpin kombination. Det är en vintersport som sker i backe och grenarna som ingår kan även kallas för utförsåkning. Det är den fjärde mest populära sporten i Sverige.

Landet som var först med att introducera alpin skidsport står lika mellan England och Österrike. En författare skrev i sin bok hur österrikiska lantmän brukade skidorna på ett sätt som påminner om alpinutförsteknik. I boken står det: ”Intet berg är för brant eller så tätt bevuxet med stora trän, att de icke på detta sätt fara utför desamma. Ty de svänga och sno omkring dem som ormar”. Texten beskriver en liknelse vid det som är mest känt vid benämningen slalom. Detta var omkring 1689.
Inte förrän 1910 infördes stavar i alpin skidsport. Innan dess åkte man endast på sina skidor.

Den första tävlingen för alpin skidsport i Sverige hölls 1929 i Riksgränsen. Loppet var 1 500 meter långt. Bland de som deltog var en amerikan och en annan diskvalificerades för stavridning.

3,8 miljoner människor har under de senaste fyra säsongerna utövat alpin skidsport. 72% av befolkningen har också åkt utför. Deltagandet i alpin skidsport är stor inte minst som sport. Sveriges Skidförbund har statistik på att cirka 15 000-20 000 personer tävlar i alpin skidåkning, varav 700 är FIS-licenserade – en licens som krävs för att få tävla vid ålder 16. De kändaste skidorterna i Sverige är Åre, Vemdalen och Sälen. Det finns många som åker till Sölden i Österrike eller Sestriere i Italien. I Sölden brukar den alpina världscupen ha sin inledande tävling varje år. På glaciärerna Tiefenbach och Rettenbach kan du åka skidor året runt.

De största tävlingarna i alpin skidsport sker under VM och OS. Utöver dessa mästerskap så körs den Alpina Världscupen varje säsong med tävlingar i flera olika delar utav världen.