Rådgivnings- och revisionsföretaget EY gjort en analys av hur SHL-klubbarna påverkas av en säsong utan publik till följd av Corona. Analysen visar hur klubbarnas egna kapital minskar från säsongen 2019/2020 till dess att årets säsong 2020/2019 är färdigspelad ifall publik är fortsatt begränsad till max 50 personer. Endast fyra SHL-klubbar har ett positivt eget kapital när säsongen är färdigspelad.

– Har klubbarna gjort sin läxa och tagit situationen på allvar har de sett över sin kostnadsmassa inför säsongen. Klubbarna bör gå in i denna säsong med insikten om att man kommer spela utan publik och är man försiktig i sin budgetering då budgeterar man säsongen utan publik fullt ut. Är det något år man ska vara lite extra försiktigt i sin budgetering och tänka mer på finanserna, kanske lite mer än SM-guldet, så är det i år, säger Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor på EY.

Intäktsbortfallet är 30 procent av SHL:s totala intäkter där fördelningen är 20 % för entrébiljetter och 10% för kiosk- och souvenirintäkter.

Färjestad är klubben som förlorar mest matchintäkter eller har största minskningen i absoluta tal jämfört med säsongen 19/20 matchintäkter, då Färjestad är klubben som har högsta matchintäkter.

Regeringen och Folk Hälsomyndigheten har öppnat för att det kan komma 500 personer i publiken, men detta kommer inte att påverka intäkterna i någon större omfattning för lagen i Svenska Hockeyligan.

EY:s analys tar inte hänsyn kring klubbarnas påverkan i kostnadsmassan, endast intäktsbortfallet.