Världscupen i skidskytte är en tävling som sträcker sig under hela säsongen för sporten. Här tävlar man i flertalet olika tävlingar runtom i världen där poängen summeras i den totala cupen. Den som efter säsongens slut har samlat på sig flest poäng kröns till segrare. Den första världscupen utövades för herrar under säsongen 1977/1978. Damerna medverkade inte förrän 1982 då kallat för Europacupen, men blev en klass i världscupen 1986.

Världscupen för säsongen 2017/2018 kommer att besöka 9 olika städer med start i svenska Östersund den 26 november och avslut i Ryska Tyumen den 25 mars.

Här hittar du schemat för världscupen i skidskytte

Här hittar du tv-tiderna för världscupen i skidskytte

Här hittar du resultat för världscupen i skidskytte

Här hittar du ställningen för världscupen i skidskytte

Grenar i världscupen
Det finns fem kategorier i världscupen för skidskytte. Dessa är sprint, jaktstart, masstart, distans och stafett. Sprint är den vanligaste kategorin och finns vid nästan alla tävlingstillfällen. Näst vanligast är jaktstart. Jaktstart baseras på tidigare resultat – till exempel från sprint. De 60 bästa från sprint får delta i jaktstarten. I resultatordning startar dessa på en bana, där de ska skjuta två stående och två liggande skott. Vid miss får man åka en straffrunda.

Mellan säsongerna 1996/1997 och 2001/2002 låg svenskan Magdalena Forsberg på första plats för damerna. Både 2001 och 2002 hade hon guld i samtliga grenar. Senast en svensk låg på första plats i världscupen på herrarnas sida var 1993 då Mikael Löfgren tog hem världscupsegern. På damsidan skedde detta 2009 när Helena Jonsson tog hem världscupen.