Skidskytte, biathlon på engelska, är en sport där man församman längdskidåkning med skytte. I början var skidskytte en militär idrott, men blev snabbt populärt från andra håll tills den idag utövas som en tävlingsform mellan skidproffs. Den första tävlingen skedde däremot mellan svenska och norska gränssoldater 1767.
Det första världsmästerskapet för herrar skedde 1958 i Saalfelden, Österrike. Två år senare blev det en accepterad sport i de olympiska spelen. Inte förrän 1984 blev damerna tillåtna att tävla i VM, som då avgjordes i Chamonix, Frankrike. 1992 kunde damerna tävla i skidskytte under OS.

Intresset för skidskytte har på de allra senaste åren ökat kraftigt. Tittarsiffrorna har växt såväl som startandet av nya klubbar. Många av dessa nystartade klubbar har skidåkning och gevärsskytte uppdelat. Som skidskytteklubb måste man ha licens för alla vapen som finns inom klubben.
Det växande intresset har skapat många som vill lära sig skidskytte, men desto mindre som kan lära ut det på bra sätt.
Skidskytte har blivit så populärt att varianter har skapats för att kunna användas på idrotten i skolorna. En variant är att springa och sedan kasta boll i hink, en annan är att åka skidor och sedan kasta pil på piltavla. Många uppskattar även den enklare varianten av skidskytte där man blandar uthållighet med precision.

Tävla i skidskytte
Förutom världsmästerskapen så finns det mindre tävlingar inom skidskytte. De flesta klubbar brukar försöka anordna mindre lokala tävlingar som allt från unga till vuxna kan delta i. För de allra bästa åkarna så är världscupen i skidskytte ett mål för många. Här ställs man under en hel säsong mot de bästa åkarna från hela världen.

Skidskytte behöver inte alltid betyda att man satsar på att bli bäst. Det är en sport som erbjuder mycket. Allt från motion till bättre precisionsförmåga. Skidskytte går att köra i stafett och det blir då en lagsport. Därför behöver man inte enbart utöva skidskytte ensam eftersom den även inbjuder till samarbete i ett lag.