Världsmästerskapen i alpin skidsport är en tävling som arrangeras vartannat år av skidssportförbundet FIS (Fédération Internationale De Ski). Här utser man de främsta åkarna inom grenarna slalom, storslalom, störtlopp, alpin kombination och super-G under en större tävling som år efter år lockar tittare såväl på plats som via olika direktsändningar på tv samt över nätet. Utöver att åkarna tävlar individuellt har man även sedan 2005 infört en lagtävling där nationerna ställs emot varandra i super-G och slalom.

Det första världsmästerskapet i alpin skidsport hölls 1987 i Charmonix, Frankrike. Innan dess hade FIS arrangerat liknande tävlingar varje år. Tävlingarna kallades FIS-tävlingar.
Världsmästerskapet har hållits i Sverige två gånger under 27 mästerskap. De länder som hållit i flest världsmästerskap i alpin skidsport är Österrike och Italien. Evenemanget fick 1995 skjutas fram ett år på grund utav för lite snöfall i Sierra Nevada.

Alpin VM 2019
Nästa VM hålls i svenska skidorten Åre den 5-17 februari 2019. Som alltid tävlar damer och herrar separat för mer rättvis bedömning av förmåga. Vill man se händelsen med egna ögon är det bra att boka sin resa redan nu då det är många som vill närvara vid den stora tävlingen.

Här hittar du schemat för alpin-VM

Här hittar du tv-tiderna för alpin-VM

Här hittar du resultaten för alpin-VM