Under flera år har de ryska dopningsskandalerna avlöst varandra och hela 25 idrottare har sedan tidigare stängts av ifrån framtida deltagande i de olympiska spelen. Under gårdagen kom en dom som många väntat spänt på, där IOK slutligen bestämt sig för att porta Ryssland som nation ifrån att delta i de stundande vinterspelen om drygt 2 månader.

Avstängningen gäller såväl atleter som andra involverade i de olympiska spelen som har kopplingar till Ryssland. Dock kan vissa idrottare få möjligheten att delta, men då inte under rysk flagg. Istället kommer dessa få vara med som neutrala atleter, där kläderna kommer att prydas utav de olympiska ringarna samtidigt som den ryska nationalsången kommer att bytas ut mot OS egna låt. Atleter som tidigare testats positiva för dopning eller på något sätt förekommer i de lika skandalerna kommer inte ha möjligheten att delta, men andra som genomgått grundliga kontroller utav olika slag kan får chansen att göra så.

Som straff ska även den ryska olympiska kommittén böta en summa på 126 miljoner kronor som ska användas för att bygga upp en ny oberoende testverksamheten som i framtiden kommer att sköta dopningskontrollerna vid större sportevenemang. Ryssland har valt att överklaga beslutet. Samtidigt har landets tv-kanaler valt att inte sända mästerskapet.

Dessutom har den ryska ishockeyligan KHL:s president Dmitrij Tjernysjenko gått ut med att han vill stoppa alla ligans spelare ifrån OS-medverkan, vilket skulle kunna påverka det svenska landslagets uppställning en hel del. Hur det blir med hela är dock ännu inte klart.