Idag drar SM-slutspelet i ishockey igång. Ända sedan i början av september har de tolv lagen i SHL gjort upp om att få ta sig vidare till det eftertraktade slutspelet genom 55 omgångar av möten på hemma- och bortaplan. När dessa blev klara stod Skellefteå AIK som vinnare av grundserien och var tillsammans med Frölunda HC, Växjö Lakers, Linköping HV, HV71 och Örebro HK direktkvalificerade till slutspelet.

De två sista platserna fick de fyra nästkommande lagen – Färjestad BK, Luleå HF, Djurgårdens IF och Brynäs IF, föra upp om i så kallade play-in möten som spelades under helgen. Färjestad och Brynäs mötte varandra i totalt tre möten där Brynäs med endast minuter kvar i den sista perioden av den sista matchen avgjorde att de var dem som gick vidare till slutspel. I och med det slogs Färjestad ut och missade slutspelet för första gången på 20 år. Mötet mellan Luleå HF och Djurgårdens IF avgjordes redan efter den andra matchen och här var det Luleå som tog den sista platsen.

Slutspelet spelas i bäst av sju-möten där det bästa laget i grundserien möter det lag som låg sämst till av de som är kvar. Detta ger följande möten:
Skellefteå AIK (1:a) mot Brynäs IF (10:a)
Linköping HC (4:a) mot HV71 (5:a)
Växjö Lakers (3:a) mot Örebro HK (6:a)
Frölunda HC (2:a) mot Luleå HF (8:a)

Lagen kommer att mötas mellan 4 och 7 gånger beroende på hur det går i matcherna. Därefter får de kvarvarande lagen vidare till semifinal där man spelar nytt bäst av sju-spel för att försöka ta sig till finalen som spelas med samma upplägg.