Turerna har varit många kring längdskidåkaren Therese Johaug sedan hon i september 2016 testades positiv för anabola steroiden clostebol vid en rutinkoll. I oktober stängs hon av ifrån tävlan under förra säsongen och i samma veva avgick landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen som ska ha givit henne den salva som innehållit ämnet. Salvan ska ha använts för behandling utav brända läppar och trots en tydlig varning på förpackningen erkände Bendiksen sitt misstag och tog på sig skulden för det hela.

Redan i februari kom en första dom som stängde av henne fram till och med november i år, men efter att Internationella skidförbundet velat ta fallet vidare till idrottens skiljedomstol Cas fick man gå igenom ytterligare förhör. Idag föll slutligen domen – avstängning i 18 månader, vilket gör att hon inte bara missar den kommande säsongen utan även de Olympiska Vinterspelen i februari.

Johaug själv fick beskedet redan under gårdagen och uttalade sig om det hela under en presskonferens tidigare idag.
– Jag har sagt att jag inte tänker ge mig innan jag får stå på startlinjen igen och jag står fortfarande fast vid det men jag vet inte med vilken motivation och mental styrka det blir den närmaste tiden. VM får bli nästa mål och det är 1,5 år bort, sade hon enligt Sportbladet.