Vintersporter av olika slag är ett område där Sverige har gjort många stora framsteg. Speciellt inom skidåkningen finns det ett flertal väl kända namn som alla har plockat hem titlar och medaljer i ett flertal riktigt stora tävlingar. Här kan du läsa lite mer om några av de allra största namnen inom svensk skidsport och deras framgångar.

Gunde Svan
Under sin karriär plockade denne längdskidåkare hem fyra olympiska guld samt sju guld under VM. Dessutom har han 30 segrar i världscupen i bagaget, vilket gör honom till den med näst flest segrar någonsin på herrsidan. Efter att han pensionerade sig från skidåkningen har han synts en del i tv-rutan i form av programledare. Han var dessutom mellan åren 2007-2009 landslagschef för det svenska skidlandslaget.

Anja Pärson
42 världscupssegrar, 1 OS-guld, 7 VM-guld och totalt 19 mästerskapsmedaljer är vad alpina skidåkaren Anja Pärson lyckades vinna under sin karriär. Hon debuterade i världscupen redan som 17-åring och blev under året därpå den yngsta att vinna en världscuptävling någonsin. Dessutom är hon en av få som vunnit världscuptävlingar inom samtliga fem discipliner. Efter säsongen 2012 avslutade hon sin karriär endast 31 år gammal.

Charlotte Kalla
En av de stora namn som fortfarande är aktiva inom skidsporten är Charlotte Kalla som sedan starten 2006 gjort kometkarriär inom längdskidåkningen. Hon är den enda svensken som vunnit Tour de Ski, vilket hon belönades för med Jerringpriset 2008. Hittills har hon hunnit plocka hem 3 världscupvinster, 1 VM-guld samt 2 OS-guld. Utöver detta har hon tagit ett flertal övriga medaljer i samtliga tävlingar. Med en ålder på 27 år så kommer vi nog få se en hel del mer av denna stjärna.

Ingemar Stenmark
En av tidernas absolut mest framstående alpina skidåkare är svenske Ingemar Stenmark. Under sina aktiva år 1974-1989 plockade han hem två OS-guld, fem VM-guld och 86 världscupsegrar. Vin en undersökning gjord av SIFO utsågs han till ”Århundradets främsta svenska idrottsman” och har dessutom utsetts till Sveriges näst bäste idrottsman genom tiderna (efter Björn Borg) av Svenska Idrottsakademin. ”De ä bar å åk” är ett uttryck som han blev väl känd för att använda sig av.