Många barn åker skidor i en stil som kallas för ”plogning”. När man plogar så för man ihop skidspetsarna så att man formar ett V medan man åker nerför. Plogning är rätt vanligt vid svängar.
På grund utav denna vanliga åkstil för barn så brukar det uppmuntras att de köper ett par nybörjarskidor i en längd något kortare än barnet.
Barn som plogar ska ha en längd så att skidorna når dem till bröstet och carvingskidor är enkla att ploga med. Många sportbutiker har en tendens till att vilja ge barn samma längdmått på skidor som för vuxna – vilket inte är rätt. Skidorna ska vara kortare än barnet, sedan beroende på hur mycket de plogar kan längden variera mellan till bröstet eller en bit under hjässan.

I början kan det vara svårt att veta om barnet kommer att gilla slalom eller i vilken takt barnet kommer att lära sig tekniken. Frågan blir då om man ska hyra eller köpa slalomskidor. De flesta rekommenderar att köpa begagnade skidor. Har man skidor är det enklare att åka i en mindre backe på bostadsort. Om man däremot inte planerar att spendera tid hemma med att åka skidor kan uthyrning vara ett bra alternativ. Barn växer och är de runt 4-9 år så kan mycket hända. Hyr man är det enkelt att få ny utrustning för varje säsong till ett billigare pris än om man ständigt köper nytt. Samma sak gäller pjäxor, barn växer ur dem snabbt och det kan vara prisvärt att hyra dessa också.

Åker barnet ofta skidor går rekommendationen tillbaka till att köpa begagnat. Planerar man däremot endast att åka en vecka per år är uthyrning det bästa alternativet. Vill man ändå köpa skidor så är det smart att testa några gånger innan. Hyra en vecka för att se vad som passar och inte, så att man väl vid köp vet vad som kommer att hålla.