Slalom kommer från det norska ordet slalåm och är en form av utförsåkning där du sicksackar mellan hinder – oftast något kallat port. Vardagligt kallat för flaggor. Slalom är en sport som utövas både professionellt och av hobbyåkare. Sverige är ett land där majoriteten av befolkning åker skidor, ofta slalom. Det finns många bra backar runt om i landen under alla årstider.

För att åka slalom behöver du skidor, pjäxor, hjälm och varma men smidiga kläder. Det är viktigt att ha bra utrustning då cirka 20 000 skador förekommer vid utförsåkning varje år. Den vanligaste skadan är knäskada. En tredjedel av skador i samband med utförsåkning är knäskador. Däremot har dagens utrustning minskat chansen för benbrott betydligt.
’Skidåkaretumme’ är ett fenomen då man faller med handen i öglan på stavarna. Detta skapar belastning på ledbandet vid tummen.
Förebygga skador kan man göra genom att värma upp ordentligt och se till att ha bra redskap och utrustning.
I början åkte man slalom med enbart skidor och man sicksackade mellan träden i en nedförsbacke. Inte förrän 1910 slog tanken in om att åka slalom med stavar. 1928 blev slalomåkning med stavar officiellt det rätta sättet att åka utför.

Sveriges kändaste skidbacke ligger i Åre – som är en stor skidort. Världscupen besöker Åre och världsmästerskapet har hållits i Åre två gånger. Skidbackarna som finns är Åre by, Åre Björnen, Duved och Tegefjäll. Det finns även slalombackar i Stockholm och Göteborg. De flesta slalombackarna ligger norr om huvudstaden. Göteborg äger de sydligaste slalombackarna i Sverige. Brudarebacken är en slalombacke som ligger vid Delsjön i Göteborg och är öppen i mån av snö. Priserna är anpassade efter deras yngre besökare tillskillnad från Bollekollen i Bollebygd som är snäppet dyrare.
Söker du resultat från världscupen i slalom, VM, OS och så vidare så hittar du detta under alpin skidsport.