Åker man inte särskilt ofta kan man hyra skidor i samband med att man åker. Hyr man skidor kan man dessutom få testa många nyare modeller än om man köper ett par och använder dem i fem år. Skidor är svårt att transportera och de flesta skidorter har uthyrning på plats, på det viset slipper du jobbiga transportsträckor. De flesta uthyrnings ställena har paketpriser där hjälm, pjäxor och ryggskydd kan ingå. Paketpriser är oftast billigare än att hyra allt för sig. Har man redan stavar och hjälm så kan det dock löna sig att hyra enbart skidor och pjäxor.

Vanligast är att man hittar uthyrning vid skidbacken eller på skidorten. På det viset slipper deras kunder bära runt på utrustningen. Det går att boka utrustning på vissa ställen över internet så att det finns på plats när man anländer. I Åre, som är en stor skidort i Sverige, så finns det butiker som enbart är specialiserade på att hyra ut bra skidutrustning för att åka utför.
När man hyr utrustning ska man prova allting och vara säker på att det sitter bra innan man bestämmer sig. Sitter inte skidorna bra eller om pjäxorna är lite försmå kan det skapa konsekvenser i backen. Fråga butikspersonalen om hjälp och säg till om något klämmer åt eller känns obehagligt.
Väljer man att boka över internet måste man ha en förkunskap om vilken storlek och längd som passar. Bokning betyder att du väljer en utrustning som ska finnas ledig för dig när du anländer till orten. Du får inte prova utrustningen först. Har man åkt några år med hyrd utrustning brukar man däremot skaffa sig en kunskap om vad som passar.

Innan du åker är det bra att leta upp närmsta ställe för uthyrning. Finns det inget på orten kan det finnas uthyrningsställen i din stad.