Det finns många orter i Sverige som har skidbackar, men de allra största skidorterna är Åre, Vemdalen och Sälen. I Åre hålls världscupen och några år även världsmästerskapet i alpin skidsport. Sälen är en populär semesterort på vinter- och sportlov. Vemdalen är en av Skandinaviens snösäkraste skidområden.

Åre
I Åre finns det tre större skidbackar Duved, Åre By och Åre Björnen. Duved besöks av många proffs och lärare. Det finns många nedfarter och påbjuds aldrig bli trångt. I Duved kan man gå skidskola och åka i allt från grön till röd backe. Backarna i Duved är utformade för carving. Duved har öppet 21 december 2012 till 14 april 2013.
Åre By har något för alla då det finns både lätta och svåra backar. Totalt har Åre By 52 pister varav 8 är gröna, 18 är blåa, 17 är röda och 6 är svarta. Även på Åre By kan du gå i skidskola. Öppettiderna för Åre By är 21 december 2012 till 1 maj 2013. Åre By har även kvällsskidåkning 18.00 – 20.00 måndagar, onsdagar och fredagar från 14 december till 8 mars.
Åre Björnen är tillför de små skidåkarna. Barnfamiljer åker ofta till Åre Björnen som är anpassad för deras form av skidåkning. Åre Björnen har 24 pister varav 7 är gröna, 10 är blå och 6 är röda. Det finns även en pist som är ett barnområde och en som är ett temaland.
Åre är Sveriges största skidort som många åker till på semester. Därför finns det ett stort utbud på uthyrning, boende och transport.

Sälen
I Sälen har du ett utbud på 116 nedfarter, 86 liftar och 13 rullband. Sälen är framför allt en familjeinriktad skidort. Det finns många barn – och äventyrsområden, roliga parker och skidåkning för såväl de små som stora. Boende i Sälen sker vanligtvis i de många stugområden som finns. Hotell är också ett alternativ, men stugor är vad som ofta visas i annonser om boplatser i Sälen.
Backarna i Sälen öppnar i slutet av november eller början av december och alla stänger den 21 april 2013. I Sälen garanteras det skidåkning i minst 15 pister från 13 december till 21 april, då det sägs vara Sveriges längsta snögaranti.
Familjevänligheten i Sälen bjuder också på skidskola för små, unga och vuxna.

Vemdalen
Vemdalen har tre skidområden; Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna. Sammanlagt har Vemdalen 76 pister och 49 lifter. Även i Vemdalen finns det parker, lekrum och skidskola för barn. För boende i Vemdalen blir det fjällstugor och lägenheter mitt i vintervärlden. De flesta backarna i Vemdalen öppnar i december, vissa kan öppna tidigare om det varit tillräckligt med snöfall. Vill du hyra utrustning i Vemdalen så är det inga probelm. En av världens bästa skidshoppar finns i Vemdalen där utbildad personal kan hjälpa dig vid uthyrning av skidor, hjälm, pjäxor och annan utrustning.