Skidbacke, eller pist, är en backe täckt av naturlig eller konstgjord snö. Den är avsedd för att åka utför med skidor eller snowboard, oftast tillhörande en skidanläggning.
Ordet pist kommer från franskan, pister för att vara mer exakt, och betyder spåra/följa. Pist menar att snön är preparerad/packad för att göra utförsåkning. Åker man på en opreparerad backe kallas det offpist. I Sverige hittar man de flesta skidbackarna norr om Stockholm. De sydligaste backarna finns i Göteborg.

Det finns mindre skidbackar i dem flesta städer. Om det snöar på vintern öppnar kommuner backar för invånarna. Dessa skidbackar är oftast mindre och underhålls inte på samma sätt som dem stora. Det går heller inte att välja på så mycket i svårighetsgrad. Mindre skidbackar har en eller två olika backar att välja på.

De olika svårighetsgraderna som finns är:
Grön: Mycket lätt – 9 graders lutning
Blå: Lätt – 15 graders lutning
Röd: Medelsvår – 25 graders lutning
Svart: Brant – ca 35 graders lutning
Dubbelsvart: Exremt – ca 46 graders lutning

Grönbacke är tillför nybörjare och småbarn. Blå är backen som oftast har mest folk då den passar de flestas svårighetsgrad och åkskicklighet. Den röda backen är tillför skidåkare som har åkt mycket och vet hur man gör det. Svart är oftast den sista som finns på ställen med svårighetsgrader, den svarta backen är tillför erfarna åkare. Från grön till svart är det man vanligtvis får välja mellan på skidorterna. På vissa ställen finns däremot dubbelsvart vilket är för extrema åkare med mycket erfarenhet.
När man ska åka i skidbacke är det bra att börja på en nivå som man vet att man klarar av. Kan man åka skidor börjar man i blå och går sedan upp till röd backe när man känner sig säker på att man klarar av det. Åker man i en för svår backe ökar risken för skador.