Svenska skidförbundskaptenen Rikard Grip och skidskytteförbundskaptenen Wolfgang Pichler meddelade tidigare i år att säsongen som gick var deras sista på posten. Nu har de fått nya roller – inom Sveriges Olympiska Kommitté, SOK.

Rikard Grip tilldelas det övergripande ansvaret för att leda satsningen mot OS 2026 och OS 2028. Han sa tidigare på en presskonferens att han ser fram emot att jobba med flera sporter och att hjälpa Sverige genom att vässa verksamheten från ett bredare perspektiv.

Krafttag för att utveckla talanger
För Wolfgang Pichlers del väntar rollen som talangutvecklingsansvarig inom SOK:s projekt ”Olympisk offensiv”. Projektet är enligt SOK en viktig del i satsningen mot kommande vinter-OS.

Pichler berättar att han länge funderat på vad idrottsförbund och SOK kan göra för att gynna talangutvecklingen. En utmaning som i bred utsträckning grundar sig i dåliga ekonomiska förhållanden.

”Den finansiella situationen för idrottarna är fruktansvärd ibland. Jag har sett idrottare som inte haft pengar till mat, och alla föräldrar har inte möjligheten att hjälpa dem. Detta måste ändras. Vi måste jobba hårdare och de behöver mer ekonomiskt stöd”, säger tysken.

Målet med satsningen är att nå 20 under vinter-OS 2026 och sommar-OS 2028.