Slalomskidor – längd & köpa

Längden på skidorna har blivit allt mer viktigt då skidutbudet ökat. Det finns ingen standard för vuxna eller barn. Vid köp av skidor är det extra viktigt att man väljer rätt längd. För korta skidor innebär en kortare livstid. Förutom längd så finns det även olika typer av skidor. Skidmärken skapar många skidor inom de olika sportalternativen för utförsåkning. Det finns skidor skapade för slalom, storslalom, freeride allround, freeride offpist, funcarvin, twintip och nybörjarskidor. Ska man börja åka slalom och aldrig åkt skidor förut kan det vara ett bra alternativ att titta på nybörjarskidor, annars är slalomskidor vad som ska inhandlas.

När man ska välja längd på sina skidor är det mycket man bör ha i åtanke.
De viktigaste punkterna är:

Vikt
Åkskicklighet
Fort/Långsamt
Terräng

En mall på hur detta går till har skidmärket Salomon tagit fram. Till exempel väger du 47 kilo eller mindre ska du ha en skidlängd på 140 centimeter, väger du 83 kilo eller mer ska du ha 170 centimeter. Beroende på hur skicklig du är ska du ha från 0 – 10 extra centimeter. Åker man i mjuk snö behöver man extra 5 centimeter och för slalomskidor behövs 2 centimeter till.

Jag väger mellan 53-58 kilo därför blir min skidlängd 150 centimeter. Min åkskicklighet ligger på medel så jag behöver 5 extra centimeter vilket blir 155 centimeter. Jag åker inte i mjuk snö och behöver därför inga mer centimeter på grund utav terräng. Slalom är den typ av skida jag behöver och därför blir det 2 centimeter till vilket gör att jag hamnar på 157 centimeter. Då vet jag ungefär hur lång skida jag behöver för bäst möjliga slalomupplevelse.

Det finns många sportbutiker som säljer skidor för varierande priser. Innan man väljer skidor är det bra att jämföra priser mellan butiker och skidmärken. Var noga med att jämföra mellan samma skidtyper – till exempel en slalomskida från Salomon och en slalomskida från Blizzard Ski.

6 personer har delat med sig av sina tankar.

 1. Hej! Min dotter är 9 år, 145 cm lång väger ca 38 kg. Hon åker skapligt. Vilken längd på skidor rekommenderar ni till henne.

  Hälsningar Linda

  • Hej Linda!

   Enligt vår beräkning ska hon ha en längd på 142 cm. Ta annars kontakt med en butik då barnskidor oftast är lite svårare att mäta på samma sätt som för vuxna. Det uppmuntras att köpa skidor som är något kortare än barnet. Så runt 140-142 cm kan vara lagom. Detta gäller om hon åker med slalom eller nybörjarskidor.

 2. Hej!
  Jag är väger ca 58 kg och är 152 cm lång. Mitt dilemma är att jag vill ha en något kortare skida än min längd eftersom jag inte åkt skidor på länge och känner att det är lite lättare att åka på en kortare skida. Jag har tidigare haft en skida på 152 cm, men sålde dessa eftersom de kändes obekväma och att de var svåra att styra i brantare backar. Ska jag köpa en barnskida som är kortare( gärna runt 145cm)men klarar de min vuxna vikt då?
  mvh Linda

 3. Cecilia Pettersson

  Undrar om du kan hjälpa även mig. Min dotter ska få sina första skidor. Hon väger 22 kg och är 115 cm lång.

  Hon har aldrig åkt slalom tidigare och jag vet inte riktigt hur långa skidor vi ska satsa på.

  Tacksam för svar!

  Cecilia

 4. Hej!
  Vad tror du om min 12-åriga dotter, vikt ca 50 kg, 148 cm lång, åkt en del, åker skapligt (ca 20 ggr 2013) inget denna säsong än dock….
  Mvh Stefan

 5. Hej.
  Jag är nu som en nybörjare i backen,är 20 år sedan sist jag åkte =)
  Jag är tjej 168cm lång & väger 80kg 35 år.Vad rekomenderar ni för skidor? samt längd?
  Med vänlig hälsning Anki

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>