Varje säsong så pågår världscuper i ett flertal olika skidgrenar. Cuperna består av flera olika tävlingar där stora namn inom sporten från hela världen deltar för att försöka plocka hem så många titlar som möjligt. Ju mer poäng man samlar under säsongen, desto större chans att man plockar hem guldet för hela cupen, vilket för många idrottare ses som den allra tyngsta utmärkelsen man kan få.

Världscupen i alpin skidåkning har anordnats under närmare 50 år och innehåller ett flertal olika tävlingar. De flesta av dessa sker i Europa och Nordamerika, men ibland händer det att tävlingar utspelar sig på andra platser i världen. Man tävlar under cupen i slalom, storslalom, störtlopp, kombination och super-G och totalt håller den på i närmare 6 månader (oktober-mars). 2014/2015 års upplaga startar med en turnering i Super-G i Österrike den 25 oktober och avslutas med en stor flerdagars-tävling i Frankrike i slutet av mars.

Världscupen i längdskidåkning har funnits sedan 70-talet och består av tävlingar i de två grenarna sprint och distans. Utöver att man som enskild atlet kan vinna cupen så utses även en nation som gjort allra bäst ifrån sig. Norge ligger i topp både på herr- och damsidan, men det finns även många duktiga svenska namn inom sporten. Gunde Svan har till exempel plockat hem näst flest segrar i cupen på herrsidan. Årets cup börjar den 29 november i Finland och avslutas den 15 mars i Norge.

Världscupen i skidskytte har för herrarna funnits sedan slutet av 70-talet, medan man ett par år senare även öppnade tävlingen för damer. Säsongen drar igång i oktober/november och pågår fram till mars månad. Förutom att man kan vinna en enskild tävling under perioden kan man vinna hela cupen och detta gör man genom att samla på sig världscuppoäng. I skidskytte ingår disciplinerna sprint, jaktstart, masstart, distans, stafett och mixstafett. Årets cup börjar med en tävling i Östersund i slutet av november och avslutas med en tävling i Ryssland i mars.