I helgen åkte unga talanger Bruksvallsloppet om en plats i världscupspremiären av längdskidåkning i Gällivare. Grupperna som tävlade var herrar och damer 17-20 år och herrar och damer 21 år.

Svenska talanger visade på god teknik och fart i helgens Bruksvallslopp. En ny talang i svenska damlandslaget glänste extra starkt. Emma Wikén fick seger i första tävlingen som A-landslagsåkare. Hon vann över skiddrottningen Charlotte Kalla som förlorade med 2,4 sekunder och en vurpa.
– Jag fick lite baktider på Charlotte. Jag var mellan tre och fem sekunder efter henne vid varje tidspassering, men på slutet var jag lite starkare, säger Wikén.

Emma Wikéns start i A-landslaget kunde inte ha gått bättre. Landslagstärnaren Rikard Grip var mycket nöjd med Wikéns fantastiska åk.
– Väldigt glädjande att Wikén får visa för andra det vi har sett på träning. Hon har varit bra hela året och tagit små steg hela tiden, säger Grip.

Hos herrarna blev det en kamp mellan Teodor Peterson och Emil Jönsson.
– Det är kul att få fajtas, det blir alltid mycket bra tävlingar när vi åker mot varandra, säger Peterson.
Förra säsongen var Emil Jönsson skadad och tvingad att åka ett sämre lopp. Teodor Peterson tog då sin chans och vann premiären för att sedan ta hem segern i sprintcupen. Nu är Jönsson på fötterna igen och visade det med ett bra åk. Det var med några sekunder Peterson tog hem segern. Han höll på att tappa sin chans på segern men räddade sig ur en omkullkörning. Trotts den missen gick han i mål som vinnare.
Jag ville gärna vara först in på upploppet, men det var väldigt nära att jag vurpade bort allting, säger Peterson.

Daniel Richardsson tog hem segern i herrarnas premiärlopp på 10 kilometer i klassisk stil. Fem sekunder före Marcus Hellner.
– En bra premiär, säger Richardsson.