Skidskytte-VM gick inte bra för Sverige detta år. Med enbart ett brons fick de svenska skidåkarna ta sig hem. För våra grannar Norge däremot gick det betydligt bättre. Med åtta VM guld har de nu tagit rekord.

När Sverige gav sig in i skidskytte-VM var det med målet att ta två medaljer. Efter skidskytte-VM hade de enbart ett brons.
– När man inte når sina målsättningar får man inte vara nöjd. Absolut inte, säger förbundskaptenen Stafan Eklund.

Norge däremot har all rätt till att jubla med elva medaljer, varav åtta är guld. Emil Hegle Svendsen och Tora Berger har visat vilka talanger de är. När Svendsen inte orkade mer i masstarten tog hans landslagskamrat över och täckte upp med ännu ett guld. Deras insats kan man inget annat än applådera åt.

Björn Ferry och Fredrik Lindström har båda visat att Sverige har chansen att nå pallplats – men de har inte riktigt lyckats. Eklund tror på dem och ser inte målsättningen som omöjlig. Han tror även att det är en målsättning som bör följa med till nästa VM – dock blir det utan honom som förbundskapten. Efter OS i Sotji tänker han kliva ner från sin post.
– Efter 15 år känns det viktigt att andra får ta över. Beslutet har inget med resultatet i Nove Mesto att göra. Skulle man sluta bara för att det går ’dåligt’, då ska man inte vara idrottsledare, säger Eklund.

Resultat från Skidskytte-VM går att finna här.