I Norge har skidåkning pågått i över 4000 år. I det snöklädda norden var det vanligt att man använde skidor som ett redskap för att transportera sig över snön. Idag är det inte lika vanligt att vi ser människor ta sig till jobbet med hjälp av skidor på vintern. Istället har det utvecklats till en sport som utövas av mer än hälften av den svenska befolkningen.

Skidåkning är inget som är exklusivt för proffs. Det är även bra för motion och som fritidsaktivitet. Många väljer att åka skidor när vintersäsongen kommer. Då backarna är täckta av naturlig snö. Under den perioden har alla skidbackar öppet – lokala och de mer kända backarna.
Vintern är fylld med skiderbjudanden för både uthyrning och åkning. Det finns alltid något för nybörjaren såväl som proffset. Skidåkning är en av de mest nybörjarvänliga sporterna. Det finns nybörjarutrustning och väldigt lätta backar – dessutom kan du i dem flesta skidbackar ta skidlektioner eller gå i skidskola. Det är även en sport som både stora och små kan utöva. Många skidorter har speciella backar och parker för barn. Skidsemester i Sälen är en populär familjedestination för vintersemestern.

Flera skolor runt om i landet erbjuder barn och unga en möjlighet att åka skidor till vintern på sportdagar. Klasser väljer också skidbackar som klassresor. Skidåkningen är en omtyckt sport då alla kan delta. Förutom att åka skidor så ger skidåkning mycket annat också. Så som möjligheter att träffa nya människor på skidorterna, bättre kondition, gemenskap och framför allt så har man roligt.

Skidåkning innefattar stilarna längdåkning, alpin utförsåkning, freestyleåkning och telemarksåkning. I början kan det vara svårt att veta vilken stil man själv föredrar därför erbjuds att man testar alla stilar för att hitta sin egna favorit. Gillar man extremsports delen av skidåkning är utförsåkning, telemarkåkning och freestylåkning stilen man söker. Vill man ta det lugnt kan längdåkning, lugnare telemarkåkning eller lugnare utförsåkning.