Våra nordiska grannar blev det stora hotet i permiären för längdskidåkning i helgen. Inte minst på herrarnas stafett. Petter Northug gick i mål för Norges del – med en svensk flagga i handen. ”Jag blir nog inte mer älskad i Gällivare för det här.”

Sverige tog hem andra platsen i herrarna och damernas stafett, till stor del tack vare Emil Jönssons, Marcus Hellners och Lisa Larsens åk.
Herrarna ledde i första åket då Emil Jönsson åkte, men tappade sedan placering. Under sista åket låg Sverige på en åttonde plats. Marcus Hellner lyckades åka in den tappade tiden och kom in som tvåa – efter norrmannen Petter Northug. Norrmannen har öppet erkänt Hellner som sin stora rival.
– Jag använder Marcus i mina förberedelser mentalt i huvudet under sommaren och hösten när jag tränar, säger Northug.
När Northug gick i mål gjorde han detta med en svensk flagga.
– Det var planerat innan jag gick ut. Jag vet inte, kanske gör det lite extra ont? Om Sverige hade vunnit en stafett i Norge och gått i mål med norsk flagg, hade det nog svidit extra mycket, säger norrmannen.
SVT:s krönikör Jonas Karlsson är inte förvånad över den norske skidåkarens öppna rivalitet.
– Han vill ha det är, han vill ha den här fajten mellan Sverige och Norge och detta är väl en bricka i spelet, kommenterar han.

Damerna tog även de en andra placering i stafetten. Laget innehöll delvis nya talanger. Sofia Bleckur och Lisa Larsen visade vad de gick för istället för Anna Haag och Emma Wikén inledde i andralaget. Sverige låg på en andra plats större delen av stafetten förutom när norskan Therese Johaug stack ifrån. Trotts det lyckades Sverige hålla tredje placering under det åket.
På TV kunde man tydligt se norskan Vibeke Skofterud frångå den klassiska stilen med skejtskär. Något som inte är accepterat i reglerna.
– Hon var kanske tre-fyra sekunder efter och helt plötsligt var hon först, säger Sveriges tränare Rikard Grip.
Efter stafetten la Sverige in en protest som blev mött med en varning till norskan. De tänkte inte frånta Norge sin seger.
– Vi kommer lämna in en skriftlig protest nu.
Norskan ser inte protesten som ett hot om Norges vinst, eller att hon gjort något fel.
– Det var en kurva och reglerna är stränga för spårbyte. Men ja tror att det går bra, jag har inte gjort något fel och tror att det var inom reglerna, säger Skofterud.