Den alpina världscupen är en tävling som har förekommit ända sedan 1967 och under dessa år har tusentals olika tävlingar hunnit med att anordnas. Att ta hem en världscup-seger är i många alpina åkares ögon mer värt än en medalj i OS, då detta kräver en hög insats under hela den pågående säsongen.

I och med alla de tävlingar som hunnit med att köras så har det blivit flera olika rekord som dagens atleter mer än gärna vill slå. Det kanske vanligaste är att ta hem så många världscupsegrar som möjligt, vilket österrikiska Annemarie Moser-Pröll innehar rekordet för. Totalt vann hon hela världscupen sex gånger under sin karriär på 70-talet.

Förutom att vinna hela världscupen är det stort att vinna världscupen inom en specifik gren. Detta har svenske Ingemar Stenmark och amerikanskan Lindsey Vonn lyckats med flest gånger, då bägge vunnit i sina respektive grenar 19 gånger. Då Vonn ännu idag är en aktiv åkare så är chansen stor att hon efter årets säsong har tagit över rekordet från Stenmark. Stenmark är dock den åkare som innehar flest titlar totalt under karriären. Under hans aktiva år 1975-1989 vann han 86 tävlingar som han ställde upp i och stod på pallen över lag hela 155 gånger.

Förutom Ingemar Stenmark så finns det ytterligare två svenska namn som återfinns på flera olika topplistor när det kommer till historiska nummer inom alpina världscupen. Anja Pärson ligger på en femteplats över damernas lista för flest världscupsegrar (42 st) och en bit ner återfinns Pernilla Wiberg med 24 titlar.