Ingenting var i närheten av täten där Johan Olsson länge låg lika med Dario Cologna. Det fanns många stunder då man räknade med ytterligare ett silver för Sverige. Men på slutet tog Johan Olsson i och åkte in Sveriges första guld i Skid-VM.

Inför herrarnas 50km klassiskt var Petter Northug en favorit. Under tävlingen däremot låg Northug så långt bak att han sällan nämndes eller sågs. Istället handlade tävlingen om Johan Olsson och Dario Cologna som i täten turades om att dra varandra allt närmare mål. Det fanns ingen annan tävlande som ens kunde hota svensken och schweizaren. Långt innan mållinjen var i sikte visste man att Cologna eller Olsson skulle komma etta respektive tvåa. Vem som skulle ta vilken plats var däremot lite osäkert. Sveriges tidigare silver fick många att hoppas på Olsson samtidigt som de flesta antog att det skulle leda till ännu ett silver. Tillslut överbevisade Olsson alla och spräckte titeln ’silverlandet’ genom att ta guldet från Dario Cologna.

Johan Olsson har haft en skada i benet men inte sagt något. När han var själv på vissa sträckor så kände han av inflammationen och höll på att trilla. Smärtan han upplevt under tävlingarna är inget han berättat om utan det är något som nu har kommit fram efter guldsegern.
– Jag ville inte göra en grej av det. Jag valde att hålla tyst om det för att inte lägga fokus på fel saker, säger Olsson.

Favoriten Petter Northug hyllar Olssons seger.
– Han förtjänar att bli världsmästare. Han förtjänar den hyllningen han kan få efter att ha gjort det på det här sättet, säger han och ger sedan bort sin världsmästarväst till den svenska guldmedaljören.
– Vi gör som man gör i fotboll, du får min tröja.

Resultat från skid-VM går att hitta här.