Knäskador, dödsfall och siktproblem inledde helgens premiär på alpina världscupen. Svenska landslaget gick i mål med blandade känslor. ”Det var skitjobbigt måste jag medge”, säger debuterande Magdalena Fjällström.

Den 23-årige österrikiska skidåkaren Björn Sieber omkom på fredagen i en bilolycka. Han var meriterad från både världscupen och VM. Inledningen på helgens världscuppremiär var dämpad där Sieber skulle ha varit föråkare.
– Det är läskigt, tragiskt när något sådant händer, säger Jens Byggmark till TT.

Enligt Österrikiska nyhetsbyrån APA ska Björn Sieber ha åkt i en minibuss som kört av vägen. Polis säger att bilen störtade 70 meter nerför ett stup.

Efter den inledningen innehöll det problem för båda damer och herrar. Maria Pietilä Holmners knäskada skapade problem och resulterade i ett missat andra åk.
– Det var inte vad jag hade hoppats på. Det är inte kul, jag kom inte hit för att missa andra åket, säger hon.
Pietilä Holmner slutade på en 35:e plats. Jessica Lindell tog hem bästa svenska plats som 9:a i topp 10. Debuterande Magdalena Fjällström lyckades åka in på en tid som gav henne 45:e placering.

Under herrarnas åk föll mycket snö. Resultaten visade oväntade namn högt upp i listan och många utkörningar. André Myhrer som höll en fjärde plats efter första åket blev en av dem som åkte ut under det andra.
– Det är svårt, man ser ingenting. Det är som att man tar bort synen i princip. Men jag får ta med mig förstaåket och att jag kan hänga med när det är fint väder i alla fall.

Bästa åkare för herrarna blev amerikanen Ted Ligety som oberörd av snöovädret åkte in på 2,75 sekunder före italienaren Manfred Moelgg. Det ledde till den största segermarginalen i herrarnas storslalom sedan 1970.
– Han satte ner foten lite idag kan man säga, säger Matts Olsson.
– Synd bara att man inte kunde se honom åka.