Säsongens världscuptävlingar är igång för fullt och efter snöbrist i franska Val d’Isere fick Åre efter blixtsnabba besked stå värd för lucia-helgens världscuptävlingar i slalom och storslalom.

På herrsidan blev det Marcel Hirscher som stod högst upp på prispallen i både slalom och storslalom. Det blev inga svenska medaljer för herrarna, men hela fyra svenskar tog sig in på topp-10 under storslalomen. Den största överraskningen var Calle Lindh som slutade på sjätte plats. 24-åringen med startnummer 62 låg på 29:e plats efter första åket – men svarade för ett suveränt andra.

På damsidan lyckades Maria Pietilä-Holmnet ta hem ett guld åt Sverige i slalom. Hon slog silvermedaljören Tina Maze från Slovenien med endast 6 hundradelar och fick äntligen stå på platsen efter två tidigare fjärdeplaceringar under säsongen.
– Shit, jag är så glad. Jag kände ”varför inte på hemmaplan? ”. Det här betyder väldigt mycket för mig. Jag bevisar att jag kan vara bäst igen, att jag vågar, säger en tårögd vinnare till SVT.

Även Sara Hector och Frida Hansdotter fick stå på pallen under helgen. Hansdotter som inför helgen ledde slalomcupen slutade efter Pietilä-Holmnets insats på en tredjeplats. Sara Hector tog sin första medalj för säsongen i form av ett silver i storslalom.

Åre kommer i mars att åter igen få besök av världseliten inom skidåkning då man arrangerar ytterligare två tävlingar på damsidan.