Skidskytte vid Olympiska Spelen

Skidskytte är sporten där både fart och precision kombineras på ett spännande sätt. Ett litet sikte som blir fel kan resultera i en straffrunda som kan stjälpa även den bäste skidåkaren.

Inom skidskytte tävlar man i 6 olika grenar, vilka är följande:
Sprint (10 km för herrar, 7,5 km för damer)
Jaktstart (12,5 km för herrar, 10 km för damer)
Masstart (15 km för herrar, 12,5 km för damer)
Distans (20 km för herrar, 15 km för damer)
Stafett (4 x 7,5 km för herrar, 4 x 5 km för damer)
Mixstafett (2 x 6 km + 2 x 7,5 km)

För varje ovanstående gren finns det en turnering för damer och en för herrar. Undantaget är mixstafetten, där ett lag bestående utav två damer och två herrar tävlar tillsammans. Här kör damerna inledningsvis 6 km vardera med ett skytte var och därefter tar herrarna vid med varsin sträcka och skytte.

Sveriges framgångar inom skidskytte vid OS
Totalt har det svenska skidskyttelandslaget plockat hem 10 medaljer i OS-sammanhang, där 3 utav dem varit guld. Första svensk att vinna guld inom skidskytte var Klas Lestander som vann herrarnas distans 1960. Efter det dröjde det till 2006 då Anna Carin Olofsson vann damernas masstart. Under nästkommande mästerskap tog Björn Ferry hem guldet på herrsidan i samma gren.

Arenor för skidskytte vid OS 2018
Den redan befintliga skidskyttearenan Alpensia Biathlon Centre i OS-staden Alpensia kommer hålla plats för samtliga grenar under mästerskapet. I närheten kommer flera andra sporter att avgöras, vilket gör staden till en utmärkt plats att besöka om man vill se mästerskapet på plats.

Tyvärr får du hålla dina tankar för dig själv denna gången. Kommentarfältet är nämligen stängd.